Comparatieve cultuurbeschouwing

De dominantie van de westerse cultuurgeschiedenis in onderwijs en media alhier heeft de blik op andere culturen vertroebeld. Nogal selectief werden hoogtepunten en roemruchte figuren naar voren geschoven die de voortreffelijkheid van de westerse kunst en cultuur canoniseerden.

Het was daarom een culturele doorbraak dat een persoon als Anton Geesink zomaar een ander soort – aziatisch – geluid op het internationale podium bracht. Hij beoefende naast het Grieks-Romeins worstelen de martiale vechtkunst, het judo. Bijna tegelijkertijd begon Kristofer Schipper aan zijn uitnemende carrière als Taoistisch meester (1968) en sinoloog. Hij vertaalde onder meer de geschriften van Zhuang Zi. Beide persoonlijkheden zijn van het jaar 1934 en maakten op eigen wijze de route naar een comparatieve kennis van niet-westerse culturen toegankelijker. Geesink overleed in 2010 en Schipper onlangs op 18 februari 2021.

Ze vertegenwoordigen twee voorbeelden die beschouwd kunnen worden als een soort antropologisch onderzoek dat ook wat betreft kunst en filosofie goede diensten kan bewijzen. Elke cultuur heeft uiteraard te maken met vooroordelen en tegenstrijdigheden, maar met begrip leren tonen voor ‘exotische’ wijsheden – binnen een cultuurkritische context  en dialoog – zou weinig mis mee moeten zijn.

Geplaatst in Cultuurkritiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: