Cultuur is een verzamelnaam voor het geheel aan maatschappelijke bewegingen uitgedrukt in dingen, symbolen, rituelen en waargenomen vormen. Het is daarom enigszins overbodig om te stellen dat: “If there is any conclusion to be drawn, it might be this: the future of culture will have to be common, or there will be no culture at all.” Maar niet te gauw doorgebladerd want wat deze conclusie wil is dat we alert zijn op het ontstaan en samenhang van menselijke uitingen: verkeer, communicatie, voortgang. Het idee dat cultuur te zeer van boven – autoritair, hiërarchisch – is gestructureerd wordt in deze visie tegenwicht geboden door de bottom-up gedachte en het concept van ‘de commons’. Het citaat komt uit de publicatie ‘The rise of the common city’ (2022), waarin de onderzoekers het culturele leven weer willen terugbrengen naar waar ze als gemeenschappelijke beleving vandaan komt. Ze poneren het gemeenschappelijke als ervaring en als bemiddelende activiteit centraal tussen staat en markt. Deze logica wordt onder meer door Thijs Lijster verder uitgebouwd in zijn publicatie ‘Wat we gemeen hebben’ (2022) dat onlangs genomineerd werd voor de Socratesbeker 2023. Het onderwerp is echter al een tijdje aan het rondzingen vanwege de relatie met de openbare ruimte die in het geding is, de mogelijke creatieve interventies van kunstenaars, de kritiek op staat en neoliberalisme en de alternatieve (innovatieve) ontwikkelingen op het gebied van transitie-experimenten.
In de periode 2020-2022 is er bijvoorbeeld een project geweest van een groep rond de Rietveld Amsterdam dat zich concentreerde op het Zeeburgereiland “een nieuwbouwbuurt aan de oostkant van de stad, en zal resulteren in een ’toolkit’ met recepten voor ‘commoning’. Sensationeel resultaat was de bijdrage van RAAAF die een van de rioolsilo’s omtoverde in een geluidswerk dat speelde met alle zintuigen en het gevoel van eenheid en verbondenheid. Unieke ervaringen die vervolgens leidde tot “an exclusive embodied experience, while opposed to participation art, paradoxically lead to the essential ingredient of commoning: sharing. Shared experience.” Deze oplossing, is de motivatie, kan tevens een gereedschap zijn voor herbestemming van vergelijkbare leegstaande locaties. Commonologie is dan ook een progressieve herstelling van sociale ruimte, cultureel erfgoed en economische ideologie.



* In Antwerpen is er het Culture Commons Quest Office (CCQO) aan de Universiteit (Arias) dat gespecialiseerd is in commons-vraagstukken. Het Amsterdamse ‘Contemporary Commoning’ is een initiatief van Jeroen Boomgaard en René Boer: “In het Nederlands wordt ook wel het niet zo bekende woord ‘de meent’ gebruikt, en tijdens dit onderzoek bedacht iemand de mooie vertaling ‘bekommeren’, omdat het ook gaat om zorg voor elkaar. Uiteindelijk kozen we in het onderzoek vaak voor ‘vormen van gezamenlijkheid’.
———- + ———