Lezing Frank Westerman

Op dinsdag 20 november geeft Frank Westerman bij Van der Velde Boeken Assen een lezing over zijn recent verschenen boek ‘Wij, de mens’. Aansluitend zal er gelegenheid zijn het boek te laten signeren.

September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, reuzenooievaars van 1 meter 80 en olifanten zo klein als pony’s. Wat zegt deze vondst over wie wij zijn en waar wij vandaan komen?

Wij, de mens’ gaat – kort gezegd – over wie wij zijn, en waarin we verschillen van de dieren.

Dit omstreden terrein betrad Westerman niet in zijn eentje, maar samen met een groep studenten met wie hij als gastschrijver aan de universiteit van Leiden drie maanden heeft opgetrokken. Als jakhalzen drongen zij door in de wereld van schedeljagers en oermens-kenners, hardcore darwinisten en de ‘Roze zusters van de Altijddurende Aanbidding’ in het kloosterdorp Steyl. Ze bevoelen de schedels van onze mensachtige voorouders zoals ‘Lucy’ en de Javaanse aapmens. Samen gaan ze op reportage naar kloosters en mergelgrotten langs de Maas – steeds dieper de aarde in, terug in de tijd.

Westerman heeft het boek opgezet als een raamvertelling, losjes gemodelleerd naar de Max Havelaar, schakelend tussen Nederland & Indonesië, de Maas & de Solo-rivier, de grotten van de Ardennen & die op Flores, Rotterdam & Soerabaja – steeds op zoek naar wat ons als soort uniek maakt.

Wij, de mens neemt de lezer mee op een filosofische wereldreis. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?

Frank Westerman (Emmen, 1964) groeide op in Assen . Westerman vestigde zich in 1992 als Volkskrant-correspondent in Belgrado. Over zijn ervaringen op de Balkan publiceerde Westerman in 1994 ‘De brug over de Tara’. In 1994 trad hij als redacteur-verslaggever in dienst bij NRC Handelsblad. Van 1997 tot 2002 woonde en werkte Westerman als correspondent voor NRC in de voormalige Sovjet-Unie. Als schrijver brak hij door met ‘De Graanrepubliek’ (1999) .Zijn werk verschijnt inmiddels in zestien talen. In 2016 verscheen ‘Een woord een woord’ over taal, terreur, de Molukse treinkapingen en hoe verder na de terroristische aanslag op Charlie Hebdo en in februari 2017 verscheen ‘In het land van de ja-knikkers’.

Tijdstip: 19.30 uur – 22.00 uur.
Locatie: Van der Velde Boeken Assen, Gedempte Singel 11, Assen.
Entree : € 5,- (inclusief consumptie)
Aanmelden gewenst via assen@boekhandelvandervelde.nl of 0592-317519

Geplaatst in Agenda, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: