Sandberglezing 2017 door Micha Hamel


Zondag 26 november 2017 om 16.00 uur

Op zondag 26 november zal Micha Hamel bij SMAHK de 13e Sandberglezing verzorgen onder te titel ‘Hybriditeit: opdracht en noodzaak’

Het kunstenaarschap van Micha Hamel kent vele facetten: muziek, poëzie, onderzoek en onderwijs. Ook houdt hij zich liefst op tussen verschillende genres: tussen muziek en theater, tussen poëzie, grafische kunst en technologie, en schakelt hij bovendien tussen amateurkunst en internationale omgevingen, artistic research en entertainment.
Hoe deze gebieden en activiteiten samenhangen, en of dit al kan worden opgevat als ontsproten uit een persoonlijke lyrische puls, dat is voor hem zowel een probleem als een oplossing.
In de lezing zal Micha Hamel aan de hand van een aantal voorbeelden de praktische en artistieke kwesties binnen zijn werkpraktijk trachten te verduidelijken, en wel tegen het licht van de diverse ontwikkelingen binnen en buiten de kunst.

De toegang is gratis

– – – – –

Micha Hamel (Amsterdam, 1970) is componist, dichter en dirigent. Zijn concertmuziek werd uitgevoerd door vrijwel alle belangrijke Nederlandse orkesten en ensembles. Ook componeerde hij muziek voor dans en theater, zoals voor het Nationale Ballet en het Nationale Toneel. In 2008 toerde zijn tragische operette Snow White (Nederlandse Reisopera) met veel succes door het land. In juni 2012 was hij Componist in focus op het Holland Festival, waarvoor hij twee avondvullende werken componeerde: een Requiem voor ons beschavingsideaal, en een interdisciplinaire voorstelling geïnspireerd op het schilderij De Rode Kimono van George Hendrik Breitner. In 2014 werd zijn avondvullende melodrama Een pure formaliteit (theatergroep Orkater) lovend ontvangen, waarop de voorstelling een groot en breed publiek bereikte. Als dirigent en programmeur zette Micha Hamel zich met name in voor het verleggen van grenzen in de concertpraktijk. Voorts is hij twee maal artistiek leider van een professioneel orkest geweest, eenmaal van een muziekfestival, alsook was hij dirigeer-coach in het AvroTros-programma ‘Maestro’ dat bekende Nederlanders kennis laat maken met klassieke muziek. In het professionele veld neemt hij regelmatig deel aan debatten en denktanks die de ontwikkelingen in de muziekpraktijk tot onderwerp hebben. Van 2016-2017 was hij gastodcent op de Universiteit Utrecht, bij de masters Neerlandistiek en Literature Today. Ook coacht hij verschillende jonge kunstenaars. Hij publiceerde vijf dichtbundels, waarvan Bewegend doel, werd bekroond met de Jan Campertprijs. Sinds 2010 is Micha Hamel lector ‘Performance Practice’ aan Hogeschool Codarts, Rotterdam, alwaar hij onderzoek doet naar noodzakelijke en nieuwe mogelijke ontwikkelingen in de concertpraktijk. Het onderzoeksverslag van zijn eerste onderzoek verscheen onder de titel Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw. Momenteel onderzoekt hij of gamification een manier is om het publiek op een kwalitatieve manier te betrekken bij klassieke muziek. Dit interdisciplinaire project heet GAMPSISS, en is een samenwerking tussen TU Delft, Erasmus Universiteit, Codarts en de Willlem de Kooning Academie. Sinds januari 2015 is hij lid van de Akademie van Kunsten van de K.N.A.W.. Momenteel werkt hij aan een opera, en samen met visual artist Demian Albers aan een aantal poëtische experiences voor Virtual en Augemted Reality-omgevingen.

– – – – –

De Sandberglezing werd in 2004 door DeFKa, het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, geïntroduceerd als eerbetoon aan Willem Sandberg, die een groot deel van zijn jeugd in Assen heeft gewoond.
Sandberg was van 1945 tot 1962 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een internationaal vermaard centrum voor moderne kunst.
De lezingen, door toonaangevende kunstenaars en theoretici, richten zich op hedendaagse kunst en cultuur in historisch perspectief.
Eerdere Sandberglezingen werden verzorgd door Max Arian, Peter Sonderen, Gijs Frieling, Henk Slager, Thijs Lijster, Renee van de Vall, Christiaan Jansen/Hans van den Ban, Steven ten Thije, Leonard de Paepe, Meta Knol, Mieke Gerritzen en Jan Bor.

Geplaatst in Agenda, DeFKa Research, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: