Opening van de Maand van de Filosofie 2017

Zaterdag 1 april 2017 om 15.30 uur:
Feestelijke opening van de Maand van de Filosofie bij Van der Velde Boeken Assen! – Zoektocht naar rust in tijd van verontrusting!

Maand van de Filosofie 2017 – Rust en onrust

In april vindt traditiegetrouw de Maand van de Filosofie plaats. Het thema van 2017 luidt Rust. Juist nu is er een grote roep naar meer rust in ons leven. We hebben 24/7 toegang tot het oneindige wereldwijde web. Technologieën stellen ons in staat voortdurend bereikbaar te zijn. Informatie stroomt binnen. Hoe stil te staan, hoe rust te vinden, in de drukte van alledag? Wat is innerlijke rust en is dit nastrevenswaardig?

We beperken ons echter niet alleen tot het idee van rust zelf, maar kijken ook naar het contrapunt, naar de onrust. We bevinden ons in een tijd waarin tendensen op scherp staan: geopolitieke omwentelingen, oorlogen die ver weg lijken maar onze leefwereld binnendringen, een economische transitie, verkiezingen die geleid worden door populistische sentimenten en populisten die aan de macht raken. Hoe bewaren we rust wanneer we ons leven niet meer kunnen overzien?

Feestelijke opening

De Maand van de Filosofie gaat in Assen van start op zaterdag 1 april met om 16.00 uur een feestelijke opening bij Van der Velde Boeken Assen. De opening zal worden verricht door filosoof Thijs Lijster, docent kunst- en cultuurfilosofie a/d Universiteit Groningen en schrijver van het boek ‘De grote vlucht inwaarts’. Alles onder het genot van een hapje en een drankje.

Essay van de Maand van de Filosofie : Melancholie in tijden van onrust.

Daarnaast kunt u vanaf die dag bij ons het essay van de Maand van de filosofie aanschaffen! Dit jaar is de essayist Joke J. Hermsen (1961). Na haar studies filosofie en letterkunde promoveerde zij aan de UU op een studie naar Nomadisch narcisme. Ze publiceerde eerder de succesvolle essaybundels Stil de tijd en Kairos.
In haar essay, getiteld Melancholie in tijden van onrust, onderzoekt Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om het tij te doen keren en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Het essay is vanaf 1 april bij Van der Velde Boeken Assen te koop voor € 4,95.

Datum: 1 april 2017
Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Van der Velde Boeken Assen
Entree: gratis
Aanmelden gewenst: assen@boekhandelvandervelde.nl

Geplaatst in Agenda, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: