Vrijheid voor gevorderden

verdiepinglogo
Maandag 9 januari 2017 om 19.30 uur
Paul Teule, econoom en filosoof

In het boek Vrijheid voor gevorderden ontwikkelt Paul Teule een alternatief voor het ‘lege’ vrijheidsbegrip dat tot steeds meer problemen zorgt in onze vrije samenleving. Vrijheid is onze belangrijkste waarde, maar het ontbreekt ons aan een eenduidige definitie. In de liberale traditie wordt vrijheid vaak gedefinieerd als de afwezigheid van grenzen en obstakels, maar deze opvatting is te beperkt en geeft weinig houvast. Bovendien werkt deze invulling van vrijheid egocentrisme in de hand, omdat we elkaar als begrenzing gaan zien. In Vrijheid voor gevorderden ontwikkelt Paul Teule een alternatief: vrijheid als ruimte. Om te kunnen doen wat je wilt, moet de ruimte van de vrijheid niet alleen leeg zijn, maar ook gevormd en ingericht. Daarbij hebben we anderen nodig: we moeten onze vrijheid niet alleen op elkaar, maar ook met elkaar veroveren. Vanuit dit perspectief houdt Teule al onze vrijheden opnieuw tegen het licht, met verrassende inzichten over normen en waarden, de vrijheid van meningsuiting, de vrije markt, alcohol en drugs en de vrijheid van Nederland in de EU.

Let op: gewijzigde tijd en locatie!

19:30 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur; nazit tot 22:30 uur)
PODIUM ZUIDHAEGE – Theatercafé (begane grond), Zuidhaege 2, Assen

Entree 6 euro; jongeren 4 euro
Informatie en aanmelding:
www.deverdieping-assen.nl; deverdieping@home.nl

Paul Teule (1981) studeerde economie en filosofie in Amsterdam. Hij is als docent politieke economie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is lid van het Filosofisch Elftal van Trouw en van het economenpanel van BNR Nieuwsradio. In 2015 verscheen van zijn hand het boek Vrijheid voor gevorderden (Boom, 2015)
Daarnaast werkt hij aan een promotieonderzoek over alternatieve manieren om naar economische groei te kijken onder supervisie van prof.dr. Arjo Klamer.

Geplaatst in Agenda, De Verdieping, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: