Lezing Thomas von der Dunk

portret-2Op vrijdag 18 november om 19.30 uur geeft Thomas von der Dunk bij Kunstplaza Schurer (bovenste etage Warenhuis Vanderveen), Koopmansplein in Assen een lezing met als onderwerp ‘Rusland en Europa: vrienden of vijanden?’
De lezing begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Na de lezing vindt er een debat plaats onder leiding van statenlid Ralph du Long over de vraag hoe het verder moet met de verhouding tussen Rusland en Europa.

Reserveren kan met een email naar info@metaforumassen.nl
De entree bedraag € 5,00 en dient voor aanvang bij de zaal te worden voldaan.

Thomas von der Dunk neemt ons mee in de ontwikkelingen in Rusland en Europa sinds de Val van de Muur in 1989. Het sindsdien bestaande optimisme over de hervormbaarheid van de Balkan en vooral Rusland in westerse zin, is inmiddels verdwenen. In Rusland heeft een rechtsstaat zich niet kunnen ontwikkelen en de oligarchen beheersen de economie. Europa en Rusland lijken weer in hun schuttersputjes te kruipen, de spanningen zijn toegenomen en de mondiale rivaliteit lijkt sterker te worden. We zien toenemende onrust aan de grenzen van Oost-Europa. Door het conflict rond de Oekraïne en de steeds autocratischer trekken van Poetins Rusland, zijn wij ons van de ideologische kloof dwars door het hart van Europa weer meer bewust dan ooit. Europa is zoekende hoe zich te verhouden tot Rusland. Hoe dreigt dit zich verder te ontwikkelen? Hoe zou het anders kunnen?

Thomas von der Dunk (1961) is cultuurhistoricus, essayist en publicist. Von der Dunk groeide op in Bilthoven. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, promoveerde in 1994 op Das Deutsche Denkmal, was van 1994 tot 1999 verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht en van 1999 tot 2002 aan de Universiteit van Leiden. Sinds 2007 is hij gastonderzoeker bij de vakgroep Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2002 is hij werkzaam als zelfstandig publicist en politiek commentator. Hij was kortstondig columnist bij HP/De Tijd en sinds 2006 internetcolumnist bij de Volkskrant. Daarnaast schijft hij in andere kranten, weekbladen en vaktijdschriften over actuele onderwerpen in de nationale en internationale politiek. Verder geeft hij lezingen en brengt hij regelmatig essays en boeken uit, waaronder: Regels zijn voor dommen; essays over politiek en maatschappij. (2010); Het nieuwe taboe op de oorlog. De verboden Arondeuslezing (2011); Rusland en Europa. Over de betekenis van oude culturele scheidslijnen (2003).

Geplaatst in Agenda, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: