Lezing Paul Scheffer – 22 april

Vrijdag 22 april 2016 om 19.00 uur: Paul Scheffer in Kunstplaza Schurer.

Op vrijdag 22 april a.s. geeft wetenschapper en essayist Paul Scheffer een lezing over zijn essay De vrijheid van de grens.
De lezing vindt plaats van 19.00 tot 21.00 uur in de Buningzaal, Kunstplaza Schurer, op de bovenste etage van Warenhuis VanderVeen, Koopmansplein, Assen.

De zaal is open om 18.30 uur. Na de opening door moderator Ralph du Long vindt de lezing plaats, onderbroken door een pauze en gevolgd door vragen stellen en discussiëren. De kosten bedragen € 5.- inclusief een kop thee of koffie.

De lezing wordt georganiseerd door MetaForum Assen, een associatie van een aantal organisaties in Assen die actief zijn op het gebied van cultuur en debat.

Scheffer heeft zijn essay geschreven in het kader van de landelijke Maand van de Filosofie. Het gaat om het actuele vluchtelingenvraagstuk. Scheffer is dan ook bijna dagelijks te lezen, horen en zien op verschillende media.
Het overschrijden van grenzen wordt vaak gezien als de enige weg naar vooruitgang. We leven het leven als een immer wijkende horizon, als een vrijheid die zich steeds verder heeft losgezongen van een vorm, met een wereld zonder grenzen als het hoogste ideaal. Want wie zijn wij, wereldburgers, om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen? Maar hoe leefbaar is dat ideaal van een wereld zonder grenzen? In zijn essay onderzoekt Scheffer of een open samenleving niet vraagt om begrenzing en hoe de grenzen van Europa er uit zouden moeten zien in het licht van de vluchtelingencrisis. Met de nodige filosofische distantie stelt hij de vraag of een open samenleving niet pas ontstaat door een ruimtelijke afbakening. Anders gezegd: om hoeveel begrenzing vraagt de beschaving? En wat is tegen die achtergrond een eigentijds vooruitgangsideaal?

Aanmelden kan via info@metaforumassen.nl; meer informatie staat op de websites http://www.metaforumassen.nl en http://www.maandvandefilosofie.nl.

MetaForum Assen bestaat uit Boekhandel Iwema, De Verdieping, Europa’s Rafelende Randen, Humanistisch Verbond, Odd Fellows/Stroomdalloge, Prinsessendag, Stedelijk Museum SMAHK, Tegenlicht Meet Up.
In Metaforum Assen bundelen de deelnemers hun krachten. Ze houden elkaar op de hoogte van hun plannen, stemmen activiteiten af en organiseren samen activiteiten.

Geplaatst in Agenda, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: