Opening Maand van de Filosofie

“Wie op zoek is naar de waarheid, moet durven twijfelen”. Met die kerngedachte opende vanmiddag Margreeth de Boer de Maand van de Filosofie in Assen.


Ruim dertig mensen waren in Boekhandel Iwema bijeen voor de zeer geslaagde opening van de Maand van de Filosofie in Assen. Een gezamenlijk initiatief van MetaForum Assen. De samenwerking is vorig jaar begonnen met drie deelnemers, inmiddels uitgegroeid naar acht en enkele maanden geleden verenigd in MetaForum Assen, waarvan de deelnemers zich, na de openingstoespraak van Margreeth de Boer, kort voorstelden.
Als deze opening de toon heeft gezet voor de Maand van de Filosofie in Assen, wordt het een prachtige maand.

Hier de volledige tekst van Margreeth de Boer:

Opening maand van de Filosofie

Er is een bekend dagblad dat tegenwoordig als reclame slogan heeft: “Wie op zoek is naar de waarheid, moet durven twijfelen”.
Ik vind dat een hele mooie uitspraak. Het zet je aan het denken én aan het twijfelen. Want wie op zoek is naar de waarheid, wil misschien bewust of onbewust juist van die twijfel af. “Dát is de waarheid! Zo zit de wereld in elkaar en niet anders!” Je wilt zekerheid. Maar het kan zijn dat die zekerheid, – zó zit de wereld in elkaar- een schijnzekerheid is. Het lijkt of je niet meer hoeft te twijfelen. Die pseudo zekerheid kan ons dus ernstig op het verkeerde been zetten.

Durven twijfelen! Zegt de krant! Voor twijfel heb je tegenspraak nodig. Van je innerlijke zelf, of van meningen van anderen. “Nogal logisch”, zou onze alom betreurde huis-tuin-en keuken filosoof Cruijff zeggen, die overigens nooit twijfelde en zeker geen behoefte had aan tegenspraak. Maar wij houden óók niet zo erg van tegenspraak. Het is lastig en roept in jezelf weerstand op. e zijn allemaal geneigd om argumenten te zoeken die ons eigen gelijk bevestigen.
Pak maar eens een willekeurig serieus weekblad of filosofieboek: je leest als eerste datgene waar je het zeer mee eens bent. Maar andermans afwijkende meningen kunnen ons eigen denken scherpen. De vraag dringt zich dan op: “Waarom ben ik het er niet mee eens?”

Hoe meer contacten, hoe meer gesprekken, hoe meer kans op een scherper licht op je oorspronkelijk standpunt. Dat kan twijfel veroorzaken. En wellicht leidt dat wijsheid en boeiende nieuwe inzichten.

Filosofie had en heeft nog steeds een verheven imago. Met diepe rimpels in het hoofd heel moeilijke zaken doordenken. Lastig dus. Maar nadenken, ook over ogenschijnlijk meer voor de hand liggende zaken, kan buitengewoon nuttig zijn. Een stuk tekst, een boek, een lezing kan je daarbij helpen en je aan het denken zetten. De andere kant van het gelijk te ontdekken. En is dat niet de kern van filosofie? Nadenken, twijfelen, blij zijn om een verworven stukje inzicht; irritatie omdat je het na drie keer nalezen nog niet snapt; om dan plotseling te denken, “oh bedoelt ze het zo? Tja zo zit het natuurlijk,” of: “nee, daar ben ik het toch niet mee eens”. Zo’n denkproces is een groot genoegen.

En zo ben ik n.a.v. van die mooie reclameboodschap toch al een beetje aan het filosoferen geslagen. Niet heel diepgaand, niet hersenbrekend, maar toch; je staat even stil bij iets wat heel vanzelfsprekend juist leek.
Kortom: om na te denken, om te filosoferen heb je ook de gedachten en ideeën van anderen nodig. Liefst van mensen die je wat verder kunnen brengen in dat zoekende en kritische denkproces. Maar op zoek naar de waarheid moeten we ook aan hen durven te twijfelen. Nietwaar??
Daarom is lezen, maar ook samen activiteiten ontplooien, waar we elkaars, wellicht afwijkende mening niet onmiddellijk afserveren, zo belangrijk. Of het nu op mondiaal of Assens niveau plaats vindt.

En met deze twijfelende woorden, open ik de maand van de Filosofie in Assen. Opdat we elkaar veel stof tot nadenken zullen aanreiken.

Assen, Margreeth de Boer.
1 april 2016

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: