Opening Maand van de Filosofie – 1 april

iwema2Vrijdag 1 april 16.00 tot 18.00 uur: feestelijke opening van de Maand van de Filosofie door Margreeth de Boer, met een hapje en een drankje bij Boekhandel Iwema.

‘Etwas ist nur in seiner Grenze und durch seine Grenze das was es ist.’
(Hegel)

De grens staat ter discussie – nu vluchtelingen Europa overspoelen zijn we gedwongen de gewetensvraag te stellen: wie zijn wij om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen? Wat is de relatie tussen afkomst en toekomst? Welk doel dient de grens en waarom ervaren we een grenzeloze wereld als bedreigend?

Tijdens de Maand van de Filosofie 2016 onderzoeken we de betekenis van de grens en de waarden die hieraan verbonden zijn. We beperken ons niet tot geografische grenzen, elke omlijning van de vrijheid wordt bevraagd. Is grensoverschrijding de enige weg naar vooruitgang? Het ideaal van onbeperkte zelfontplooiing, de principiële omarming van het vreemde en het taboe op het taboe lijken dit te suggereren. De vaststelling van de grenzeloze wereld is bijna een cliché, Zygmunt Bauman laat al jaren zien dat vaste structuren vloeibaar worden. De vraag die nu gesteld moet worden is: om hoeveel begrenzing vraagt de beschaving?

maandvandefiloFeestelijke opening van de Maand van de Filosofie in Assen

In april 2016 denken we bij Iwema ook Over de grens. In Assen houden verschillende organisaties zich bezig met het stimuleren van het denken. Ze organiseren regelmatig bijeenkomsten – meestal met een spreker en debat. Die worden goed bezocht, van 20 tot wel 100 mensen. Deze organisaties hebben recent MetaForum Assen | Cultuur & Debat opgericht, een inspiratieplatform voor kennis en debat in Assen.
In april organiseren ze elk hun eigen activiteiten die dan in het teken staan van ‘Over Grenzen’, het thema van de Maand van de Filosofie.

Er wordt afgetrapt met een feestelijke opening van de Maand van de Filosofie bij Iwema. Margreeth de Boer, voormalig Nederlands politica van PVDA-Huize en de ‘geestelijke moeder’ van het begrip “onthaasten” zal de maand feestelijk openen met een hapje een een drankje.

Wilt u in deze rumoerige tijden ook over de grens denken en de Maand van de filosofie feestelijk inluiden kom dan naar onze opening van de Maand van de Filosofie. In verband met de catering graag even aanmelden.

Datum: vrijdag 1 april 2016
Tijdstip: 16.00 – 18.00 uur
Locatie: Boekhandel Iwema, Gedempte Singel 11, 9401 JM Assen
Toegang: gratis
Aanmelden: media@iwema.nl

Geplaatst in Agenda, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: