Verdieping in de huiskamer

Verdieping-in-de-Huiskamer©
verdiepinglogo

> extra aanbod van De Verdieping.
> drie filosofiebijeenkomsten in huiskamerverband
> thema: Filosofie Oost-West
> onder leiding van filosoof/docent Edward van der Tuuk
> data: maandag 1 februari, 22 februari en 21 maart 2016
. maximaal 12 deelnemers

Filosofie Oost-West
Tweetal stromingen oosterse filosofie en een interculturele vergelijking

Wat:
Reeks van drie filosofiebijeenkomsten, onder leiding van filosoof/docent Edward van der Tuuk.
Met aanbevelingen voor leesstof voorafgaand aan de bijeenkomsten.

Inleider: Edward van der Tuuk, filosoof en freelance docent voor HOVO, U3L en ISVW
Van der Tuuk studeerde Sociale filosofie, ethiek en wetenschap & samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij behaalde zijn master met een studie naar de ethische implicaties van de wettelijke erkenning van ‘intrinsieke waarde’ in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren en de Wet op de Dierproeven in relatie tot moderne biotechnologie. Zijn interesse gaat vooral uit naar evolutietheorie, antropologie, ideeëngeschiedenis, kennissociologie en godsdienstwetenschap. Hij is als freelance docent werkzaam voor het HOVO, de U3L en het ISVW. In maart 2015 heeft Van der Tuuk een inleiding verzorgd voor De Verdieping over Homo economicus of zoön politikon? Ofwel: de calculerende mens of de mens als sociaal wezen? In najaar 2015 gaf hij in het kader van Verdieping-in-de-Huiskamer een drieluik over Ethiek/Moraal-filosofie.

Inhoud: Niet alleen op spiritueel vlak, maar vooral ook op filosofisch gebied is volgens Van der Tuuk het oosterse denken interessant. Te meer daar de westerse filosofie sinds de 19e eeuw in toenemende mate kritiek op haar eigen vooronderstellingen heeft, en die kritiek lijkt overeen te stemmen met oosterse ideeën. Ook kan een verdieping in het oosterse denken bijdragen aan meer wederzijds begrip en respect. Onze interesse voor de oosterse cultuur is met name sinds de jaren ’60 onmiskenbaar. In eerste instantie is er de associatie met wierook, kruidenthee en yoga- en meditatiecursussen, of met acupunctuur, reiki en feng shui, of juist met ‘martial arts’ als tai chi en aikido. In tegenstelling tot de stereotypering is volgens Van der Tuuk het oosterse denken niet zweverig, abstract of esoterisch, maar benadrukt het juist het concrete, het praktische en het hier en nu. Terwijl wij met assertiviteits-trainingen, time-management, multi-tasking en een resultaatgerichte mind-set onze productiviteit en controle proberen te vergroten, wijst de oosterse filosofie op een minder krampachtige omgang met ‘de dingen.’ De laatste jaren worden inzichten uit het boeddhisme en taoïsme therapeutisch en pedagogisch ingezet als ACT (acceptance and commitment therapy) en mindfulness (aandachtgerichte gedragstherapie).
Van der Tuuk zal ingaan op een tweetal stromingen die hun oorsprong vinden in India en China: te weten taoïsme en (zen)-boeddhisme. Verder behandelt hij een interculturele vergelijking van de oosterse en westerse filosofie met aandacht voor de toenemende kritiek binnen de westerse filosofie op haar eigen vooronderstellingen. Zo kent de westerse filosofie een sterke hang naar objectieve kennis omtrent de natuurlijke werkelijkheid. De oosterse filosofie is vooral praktisch-gericht: het wil antwoorden op levensvragen, wijsheid en inzicht.

Meer informatie (begin januari 2016): http://filosofieoostwest.wordpress.com/
►De lesstof voor de drie avonden, bijbehorende dia’s en video’s en suggesties voor boeken

Data: Maandagavond 1 februari, 22 februari en 21 maart 2016, 19:30-22.15 uur, met mogelijkheid tot nazit; inloop vanaf 19 uur.

Kosten: € 20– per keer, met een minimum van 7 deelnemers en een maximum van 12 deelnemers. Deelnemers schrijven voor alle drie bijeenkomsten in: totaal € 60.- Dit is inclusief koffie/thee en nazit met drankje.

Locatie: Huize Andre & Karina, Gazellenlaan 24, Assen. T 0592 354688

Inschrijving: Via nynkerixt@gmail.com (T 0592 460463). Zij mailt inschrijfformulier met cursusvoorwaarden.

Geplaatst in Agenda, De Verdieping, Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: